image discription

Diskusprolaps

Evidensia Karlslunde Dyrehospital behandler hvert år et meget stort antal dyr med neurologiske lidelser, herunder ikke mindst diskusprolapser.

Fakta
Vi udfører mellem 3 og 5 rygoperationer om ugen. Sygdom i én eller flere af rygsøjlens bruskskiver, er den hyppigste årsag til rygsmerter hos hunde. Mange racer er genetisk disponerede for at udvikle de forkalkninger i bruskskiverne, som er forstadier til en egentlig prolaps. Gravhunde er nok den race som fylder mest i statistikken over hunde med rygproblemer, men vi ser også et stigende antal af     andre racer med disse problemer, herunder bl.a.: Fransk og Engelsk Buldog, Shih-Tzu, Basset-Hound, Corgi’er,
Mops og flere andre.

Symptomer
Diskusprolapser viser sig hos hunden som enten akutte eller kroniske symptomer. Mange hunde vil i begyndelsen kun udvise tegn på rygsmerter. De vil typisk pludselig ikke hoppe op i for eksempel møbler, eller nægte at gå på trapper. Derefter kan der begynde at vise sig tegn på at nerverne i rygmarven kommer under pres – det vil sige slingerhed i bagkroppen, hunden kan ikke bruge sine bagben korrekt, og snubler ofte. I andre tilfælde viser prolapsen sig som en akut total lammelse af bagkroppen. Hunden vil så ikke kunne bevæge sine bagben, og kan eventuelt også tabe evnen til at urinere.

Diagnose
Det er af afgørende betydning for resultatet, at diagnose og behandling igangsættes så hurtigt som muligt. Indledningsvis skal der fortages en neurologisk undersøgelse hvorunder reflekserne i bagkroppen evalueres, for at kunne vurdere prognosen. Derefter skal der udføres en CT skanning af rygsøjlen.

CT-skanning
I modsætning til traditionel røntgen som er en todimensional fremstilling, har CT den store fordel, at rygsøjlen kan visualiseres i tre dimensioner. Med traditionel røntgen, kan man ikke med tilstrækkelig sikkerhed og præcision se eller lokalisere prolapserne. På Karlslunde Dyrehospital har vi, efter indførsel af CT-skanning, nu fået mulighed for at diagnosticere ryglidelserne med meget stor præcision og hurtighed. Dette bevirker at operationen kan planlægges og udføres hurtigt, og med et minimum af traume.

Operation
Når prolapsen er fundet, er det vigtigt, at den bliver fjernet så hurtigt som muligt. Rygmarvens nerver er klemt sammen af prolapsen, så under operationen fræses der et lille ”vindue” i ryghvirvlerne således rygmarven frilægges, og prolapsen kan fjernes.

Prognose
Efter operation er der meget gode muligheder for at hunden kommer til at gå normalt, og kan vende tilbage til sit gamle ”hundeliv”. Forudsætningerne for succes er dog meget afhængige af at diagnose og operation udføres hurtigt efter symptomerne er opstået.

Genoptræning
Hos nogle hunde med diskusprolaps, kan det være nødvendigt med en ekstra indsats under genoptræningen. Dyrehospitalet har dygtige hunde-fysioterapeuter, som arbejder med patienterne efter operationerne.  Vores fysioterapeuter bruger blandt andet ”Water-Walker” som er et vandløbebånd for hunde og elektrisk muskelstimulering.