image discription

Laparoskopi

Laparoskopisk sterilisation – sterilisation med kikkert
Karlslunde Dyrehospital har i mere end 10 år udført laparoskopiske sterilisationer, hvor operationen foretages ved hjælp af en kikkert (endoskop) – via et par små huller i bugvæggen.

Vi steriliserer dagligt med kikkert, og antallet er stigende.

Metoden har mange fordele, og er især velegnet til unge dyr.

De laparoskopiske operationer medfører kortere operationstid, påfører patienterne mindre vævstrauma, og indeholder mindre risiko for efterblødninger.

Patienterne behøver ikke krave eller bugforbinding, og ophelingsforløbet er bedre. De fleste patienter er nærmest upåvirkede efter operationen, og kun få behøver smertestillende medicin.

Metode:
Patienten bedøves, og kikkertoperationsportene monteres som illustreret på fotos til højre herfor. Porthullerne i dyrets bugvæg er mellem ½ og 1½ cm store og udføres som et lille indstik med skalpel.

Typisk udføres operationerne med 3 ports teknik:

– 1 skopiport
– 1 arbejdsport
– 1 port til elbrænder

Ved små og slanke hunde kan vi nu udføre og tilbyde en 1 portsteknik, som gør indgrebet yderligere skånsomt.
Herefter pustes bughulen op med CO2, så organerne bliver skilt fra hinanden, og man lettere kan navigere rundt i bughulen med kikkerten.

Operatøren får kikkertbillederne op på videoskærm “live”, som vist på fotoet til højre.

Udover sterilisationerne, kan mange bughuleundersøgelser og operationer med fordel foretages laparoskopisk. Samtlige organer i bugen kan visualiseres og man kan udtage vævsprøver på en særdeles skånsom måde.